12.9.2022 sa konalo 3. Valné zhromaždenie OZ Komora opatrovateliek Slovenska.

Mrzí ma, že počet prihlásených členov a hostí sa nakoniec scvrkol takmer na polovicu. Pozdravujem všetkých pozitívnych a želám bezproblémové a rýchle uzdravenie.

Aj keď nám mesiac vopred účasť prisľúbili, vzhľadom na zdravotné a iné okolnosti, a tiež z dôvodu pracovného zaneprázdnenia sa nám postupne ospravedlnili: minister práce a soc. vecí p. Krajniak, štátna tajomníčka p. Gáborčáková (ktorá nám poslala list), p. poslanec Ledecký, p. poslankyňa Žitňanská, p. poslankyňa Šofranko, p. Drozd.

O to viac si ceníme účasť hostí, členov, ktorým to prac. povinnosti a zdravie dovolili, a mnohí veru merali cestu zďaleka.

S radosťou sme privítali p. Lexmann, p. Drábikovú, p. Bezeli, p. Stavrovskú, p. Kovaľovú, p. Kudziovú, p. Grulu a p. Dobrotkovú.

Keďže sme robili záznam, naši chorí členovia o nič neprídu, budú si vedieť pozrieť priebeh VZ zo záznamu.

Stretli sme sa ako jeden celok - 3 občianske združenia:

OZ KOS + Mosty pomoci + Ideme natrvalo domov.

OZ Ideme natrvalo domov vzniklo ako reakcia na dopravnú nehodu, kde zomrelo 7 opatrovateliek a už názov napovedá o čo sa snažia. Anetka Strýčková je naša koordinátorka pre zahraničie.

OZ Mosty pomoci sa snaží pomôcť neformálnym opatrovateľkám a opatrovateľom a Jaroslav Servátka je náš odborný poradca.

OZ KOS sa snaží zlepšiť podmienky slovenských opatrovateliek a urobiť pre to maximum.

Takže, aby sa nám podarilo čokoľvek, sme "odsúdení" na spoluprácu. (ako raz povedala pani Gálisová)

P. Lexmann -poslankyňa EU, hovorila o našom spoločnom stretnutí a témach, ktoré majú šancu na zmenu. Jedna z nich je aj minimálna mzda opatrovateliek platených cez eurofondy a návrh zmeny. Taktiež o práci opatrovateliek, ktoré chodia pracovať do celej EU. O 66 pozmeňujúcich návrhoch k prijatej stratégii starostlivosti EU ktoré podávala a pripomienkovala hlavne finančné ohodnotenie pracovníkov-opatrovateliek.

P. Stavrovská -komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím - hovorila o mnohých našich stretnutiach, spoločných témach ako napr. práva klientov a práva zamestnancov, intimita klientov, normatív pracovníkov-málo personálu, veľa klientov v ťažkých zdrav. stavoch, zlepšenie podmienok opatrovateliek, zvýšenie platov, normatív prac., atď.

P. Bezeli – Hartmann-Rico spol. s.r.o. - rozprávala o našej spolupráci a Nadačnom fonde Hartmannu Rico, ktorý môže prefinancovať kurzy opatrovania pre záujemcov o túto prácu. Informácie o Nadačnom fonde nájdete aj na našom webe. Tiež sme sa 2x stretli v projekte Vizionári, kde sme debatovali na témy o opatrovateľkách. O snahe zvýšiť spoločenský status a postavenie opatrovateliek. A v neposlednom rade aj o vzdelávaní, ktoré Hartmann ponúka zariadeniam a opatrovateľkám.

P. Kovaľová nám porozprávala o svojej ceste evanjelickej farárky, práci s chorými, so seniormi. O náročnej práci opatrovateliek a situácii v soc. službách. Predstavila pilotný projekt Žilinskej župy vzdelávania opatrovateliek, kde sa stala garantom študijného odboru. V rámci experimentálneho overovania chcú nastaviť štandardizáciu v opatrovaní a zmeniť pohľad na oddeľovanie opatrovateliek a sestier v poskytovaní zdravotno-sociálnych služieb, kde by mali pracovať ako jeden tím.

P. Drábiková hovorila o svojich osobných skúsenostiach s opatrovaním a nevyhnutnosti aj pre neformálnych opatrovateľov vytvoriť systém vzdelávania. Hovorila taktiež o vyhorení v tejto profesii s ktorou sa často stretáva a ako v tejto oblasti pomáha Trnavský samosprávny kraj, ktorý prevádzkuje zariadenie pre pracovníkov v soc. službách. Ponúkajú nielen vzdelávanie, ale aj relax, wellness, psych. pomoc.

P. Kudziová opatrovateľka v Rakúsku- ako zástupkyňa opatrovateliek vo WKO Viedeň priblížila systém opatrovania a pomoci v domácnosti v Rakúsku, kde existuje systém 24 hodinového opatrovania priamo v domácnosti odkázaného klienta. WKO vytvára tlak na zlepšenie financovania tejto oblasti sociálnych služieb – príspevky podľa stupňa odkázanosti a plat opatrovateliek. V oblasti vzdelávania dávali možnosť vzdelávať sa aj v iných než domovských krajinách. Školenia sa okrem opatrovania týkali aj podmienok podnikania, t.j. živnosti cez ktorú opatrujú klientov. Na záver uviedla, že si prácu opatrovateliek váži a bola by veľmi rada, ak by sa rodiny nerozbíjali tým, že mamy odchádzajú opatrovať do zahraničia!

P. Gáborčáková sa nemohla zúčastniť, ale poslala list, ktorý som prečítala a bude tiež priložený na webe.

P. Grula, odborár, ktorý pôsobí v dvoch štátoch Slovensko a Rakúsko predstavil projekt rozšírenia pôsobnosti odborov na Slovensku. UNIJA – odbory ktoré pôsobia medzinárodne.

Chce otvoriť dve témy: Koľko je zamestnancov na počet klientov v porovnaní z nákladmi a výnosmi. Počet prijímateľov SS je vysoký na počet zamestnancov, 1,700€ je hrubá mzda v Rakúsku a zamestnanec ju dostane 14 x ročne na 36 hodín týždenne. Na Slovensku by 2220€ v hrubom mal mať človek aby mohol uhradiť životné náklady. 1/3 okamžite vráti obyvateľ do systému za životné náklady. Porovnával odborovú činnosť na Slovensku a v Rakúsku. Oboznámil účastníkov aká je činnosť UNIJA a o čo sa na medzinárodnom poli táto odborová organizácia usiluje. Problematika vyvolala veľký ohlas a prítomní mali záujem o vytvorenie odborovej organizácie.

Anetta Strýčková vystúpila s príspevkom o svojej osobnej ceste, predstavila OZ Idem natrvalo domov a túžbu pracovať dôstojne na Slovensku. O niekoľkoročnej, žiaľ nie úspešnej snahe zmeniť podmienky pre opatrovateľky, aby nemuseli odchádzať za hranice. Povedala že síce sme zodpovední každý sám za seba, no bez spájania sa a jednoty nič nedosiahneme.

Jaroslav Servátka - OZ Mosty pomoci. Pomáha neformálnym opatrovateľkám poskytuje školenia bez poplatku. Členovia KOS majú podstatnú zľavu, časť prepláca KOS. Súčasne poskytuje bezodplatné poradenstvo a bezodplatné zapožičiavanie zdravotníckych pomôcok vďaka podpory hlavného mesta SR Bratislavy z grantového programu Bratislava pre všetkých.

Po poďakovaní a odchode hostí sme pokračovali v programe VZ, oboznámením členov s činnosťou a aktivitami KOS, diskusiou, pripomienkami, schvaľovaním uznesení, hlasovaním.

Keďže sa mnoho členov ponáhľalo na vlak, autobus a niektorí aj na Dobré srdce, VZ sme ukončili pred 16:00 rozdaním kytičiek kvetov kolegyniam, členkám, opatrovateľkám a rozlúčili sme sa so želaním pevného zdravia a nervov. Oboje budeme veľmi potrebovať!

Ešte raz by som rada poďakovala v mene vedenia KOS hosťom a členom za účasť. Srdečná vďaka.

A na záver, tí, ktorí sa zúčastnili Galavečera Dobré srdce si určite vychutnali nielen program, ale aj emócie, ktoré tam boli naozaj neskutočné. Unavené strhané tváre v dokrútkach o opatrovateľkách a sestrách ukázali jasne, ako náročná je táto práca. Len či si to všimli aj tí, ktorí si to všimnúť mali.

 

15.9.2022 Dana Grafiková