Zúčastnila som sa 6. ročníka celoslovenskej pacientskej konferencie, ktorú otvorila prezidentka AOPP Mária Levyová.

Štyri diskusné panely priniesli množstvo podnetov aj riešení na lepšie fungovanie slovenského zdravotníctva v prospech nás pacientov.
Cieľom aktuálneho šiesteho ročníka dvojdňovej pacientskej konferencie, bolo nájsť prienik v očakávaniach, problémoch a riešeniach manažmentu a cesty pacienta na všetkých úrovniach v systéme.

Poďakovanie si zaslúžia političky, ktoré medzi nás prišli- Jana Žitňanská, Zuzana Dolinková, Janka Bitto Ciganiková.

Za ministerstvo zdravotníctva neprišiel žiaľ nikto, ani pozdraviť účastníkov konferencie, ani do diskusného panelu, ani odovzdať ocenenia lekárom a sestrám. Oslovili aj poslanecké výbory NR SR- výbor pre zdravotníctvo a výbor pre sociálne záležitosti. Prišli dve poslankyne a za Hlas jedna zástupkyňa. ( viac vyššie). Tri poslankyne sa ospravedlnili

Mala som možnosť rozprávať s p. Janou Žitňanskou, s ktorou dlhšie spolupracujeme, a ktorá nás-a nielen nás počúva. Nielenže počúva, ale snaží sa zmeniť rôzne nepriaznivé životné situácie návrhmi zákonov, ktoré nejakým zázrakom prechádzajú schválením... :-)

A posledná poznámka na záver.

V nemocnici máme pacienta, v zariadení soc. služieb máme klienta. A stále je to jeden a ten istý človek! rozdelený na 2 polovice do 2 nespolupracujúcich systémov. Pacientoklient startený v systéme.

Keď sa systémy spoja, dofinancujú a človek bude opäť človekom, nie číslom a nákladovou položkou, potom sa možno niečo zmení...

25-26.11.2022

Text: Dana Grafiková