Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR - Okrúhly stôl:

V sociálnych službách na Slovensku
– Nemáme dostatok opatrovateliek a sestier
– obce a mestá roky ignorujú svoje povinnosti voči odkázaným
– občan má chaos z neprehľadného systému služieb, ktoré sú nedostupné
– zaostávame vo financovaní z verejných zdrojov už aj za Českou republikou, nielen za vyspelými krajinami EÚ

Ako to chcú politici v budúcom volebnom období zmeniť?

Dozviete sa zo záznamu diskusie za okrúhlym stolom, ktorý zorganizovala APSS v SR 8.6. 2023. Do diskusie prijali pozvanie: Jana Žitňanská – Demokrati, Erik Tomáš – Hlas sociálna demokracia, Martina Holečková KDH, Lucia Plaváková a Tomáš Hellebrandt Progresívne Slovensko, Alexandra Boocová a Ľudovít Kaník Modrí Most-Híd, Lucia Drábiková – OĽANO a Peter Cmorej z SAS. Moderátorkou a jednou z diskutujúcich bola aj Anna Ghannamová, z pozície predsedníčky APSS v SR – ktorá zastupuje značnú časť poskytovateľov sociálnych služieb (z toho 80,5% neverejných a 19,5% verejných).
Diskusiu Vám ponúkame rozdelenú do troch celkov, v ktorých sa dozviete návrhy a riešenia APSS v SR, ale najmä zástupcov politických strán, z ktorých niektoré budú mať po voľbách moc zrealizovať zmenu.

V prvej časti diskusie sa dozviete odpovede na otázky:
– Mienia politické strany zvýšiť mzdy pracovníkov v sociálnych službách a kde chcú na to vziať peniaze? (myslíme radikálne zvýšenie miezd o 50%, nie zvýšenie, ktoré v pondelok 12.6. 2023 schválila dočasná úradnícka vláda – za čo APSS v SR v mene členov ĎAKUJE)
– Ako chcú do tohto segmentu, kde 1/3 zamestnancov – ktorých je už dnes nedostatok odíde o tri roky do dôchodku, dostať mladých ľudí?

https://apssvsr.sk/.../okruhly-stol-apss-v-sr-s.../

 

V druhej časti politici prezradia

– Budú politické strany súhlasiť a teda či presadia presun kompetencií pobytových sociálnych služieb z obcí a miest – ktoré 14 rokov ignorujú svoju povinnosť dofinancovať tieto služby – na samosprávne kraje?

– Zrovnoprávnia neverejných a verejných prijímateľov a teda aj poskytovateľov sociálnych služieb, aby každý dostával rovnaký podiel z verejných zdrojov bez rozdielu zriaďovateľa?

https://apssvsr.sk/aktuality/okruhly-stol-2-cast/

 

V tretej časti politici odpovedali na otázky

  • Majú zrátané v akom objeme majú dofinancovať systém sociálnych služieb a dlhodobej starostlivosti, aby sme sa dostali aspoň na úroveň ČR a kde na chcú vziať?

  • Budú mať odvahu zaviesť nový zákonný odvod v odkázanosti, bez ktorého sa zjavne nebude dať financovať objemný nárast odkázaných, ktorý nás čaká až do roku 2060?

https://apssvsr.sk/aktuality/okruhly-stol-3-cast/

---------

Ďakujem Asociácii poskytovateľov sociálnych služieb za pozvanie i možnosť zučastniť sa okrúhleho stola so zástupcami politických strán na tému reforma financovania sociálnych služieb.
Pomenované problémy poznáme z praxe, nedostatočné financovanie rovnako, ako čoraz väčší nedostatok opatrovateľského personálu nielen v zariadeniach, ale aj v terénnej op. službe.
Nevieme robiť "kvalitu" bez peňazí, ale ani bez ľudí.
Všetci sa zhodli na nutnosti dofinancovania systému sociálnych služieb a radikálneho zvýšenia miezd najmä opatrovateliek a sestier.
Napísala D. Grafiková 8.6.2023