Človek nie je bremeno!

Pripomienkovali sme novelu Nariadenia vlády 281/2006 Z.z. o ručnej manipulácii s bremenami, z ktorej vychádzajú pravidlá BOZP aj pre opatrovateľov/ky.

Navrhujeme v NV SR a novej vyhláške MZ SR o podrobnostiach o ochrane zdravia pred fyzickou záťažou ktorá sa pripravuje, uviesť samostatný Základný pojem: Manipulácia s ľudským telom a váhou ľudského tela v zmysle ergonómie na účely tejto vyhlášky v oblasti fyzickej záťaže.

Odôvodnenie: Ľudské telo nemožno považovať za bremeno. Ľudské telo je jedinečné, každé sa líši výškou/dĺžkou; šírkou/obvodom; hmotnosťou, zväčša presahujúcou maximálne hmotnosti bremien podľa Prílohy č.2 k nariadeniu vlády č. 281/2006 Z. z.; rozložením hmotnosti; schopnosťou fyzickej a psychickej koordinácie pohybov a spolupráce pri manipulácii; rizikom vytvorenia odporu; neočakávanej reakcie hornými alebo dolnými končatinami, prípadne hlavou; nemá držadlá, ale končatiny, ktoré sú k telu upnuté kĺbovým spojením, ktoré môže byť pri nesprávnej manipulácii poškodené rovnako ako zdravie osoby, ktorá s ľudským telom manipuluje. Manipulácia s ľudským telom si vyžaduje striedanie vertikálnych dráh podlaha - zápästie; zápästie - plece; podlaha - plece; ale aj podlaha - nad plece atď. Pri manipulácii so živým človekom je potrebné brať do úvahy aj jeho/jej fyzickú a psychickú kondíciu, predvídať neočakávané reakcie; zohľadňovať či pohyb nespôsobuje bolesť a prispôsobiť manipuláciu okolnostiam. Z povahy práce nie je možné dostatočne a v predstihu predvídať ľudské správanie vo vzťahu k zdraviu a klinickým príznakom niektorých ochorení. Dôležité! Manipulácia so živým ľudským telom môže poškodiť nielen zamestnanca, ale aj človeka, ktorému je služba poskytovaná.

Navrhujeme vo Vyhláške MZ SR č. 448/2007 Z. z. o podrobnostiach o faktoroch práce a pracovného prostredia vo vzťahu ku kategorizácii prác z hľadiska zdravotných rizík a o náležitostiach návrhu na zaradenie prác do kategórií v Prílohe č.1 doplniť tabuľku pod bodom R. Kombinovaná pracovná záťaž v zdravotníctve a sociálnej práci, vrátane opatrovateľskej činnosti ako faktor, ktorý predstavuje kombináciu rizikových faktorov fyzických, chemických, biologických ergonomických, psychosociálnych, ktorá zohľadňuje aj riziko zodpovednosti za zdravie a ľudský život.

Žiadame o zápis povolania Opatrovateľ/ka pre starších ľudí a osoby so zdravotným postihnutím v zariadení, a domácnosti a v teréne ( SK ISCO-08_2020 - kód 5321, 5322001) Sanitár ( SK ISCO-08_2020 - kód 5329001) a Praktická sestra (zdravotnícky asistent), SK ISCO-08_2020 –kód 3256) NACE Q – zdravotníctvo a sociálna pomoc, do 3.kategórie rizikových prác.

Navrhujeme doplniť do zákona č. 355/2007 Z.z, v §31 odsek 6 za slovo zamestnávateľa, slovné spojenie „ zastupujúca organizácia, združenie, ktoré koná v záujme zamestnancov“, aby sa rozšírila možnosť podať návrh na zaradenie práce do vyššej kategórie rizikovosti aj ľudsko-právnym organizáciám, ktoré zastupujú špecifické skupiny zamestnanciv

Navrhujeme v Zákonníku práce č. 311/2001 Z.z.,§ 124 bod 2. doplniť za bod e), „bod f)ergonomicky, g) psychosociálny rizikový faktor a h) kombinovaný.“ Zároveň v Zákone 355/2007 Z.z. v §30 odseku 1 j) doplniť „16. Ergonomická záťaž, 17. Psychosociálna záťaž“.

Navrhujeme: v Zákone 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v §31 odsek 4 doplniť bod d) pri ktorých sa opakovane vyskytujú ochorenia z povolania alebo štatisticky významne časté ochorenia, ktoré je možné považovať, podľa súčasnej úrovne poznania, za ochorenia súvisiace s prácou. Týka sa to zjednodušenia možnosti zaradenia práce do 3.,a 4. kategórie rizikovosti, na základe vyššie spomenutých pozorovateľnych, merateľných aspektov.