Pri opatrovaní sa inšipirujme Českom. V sociálnych službách sú značne pred nami, tvrdí Komora opatrovateliek

16.03.2024  Zuzana Dzvoníková

  • Pripravuje sa komplexná reforma.
  • Opatrovatelia v súčasnosti nemajú nárok na viacero vecí ako je dovolenka či úrazové poistenie.
  • Prečo je to tak?

Návrhov na zmeny v sociálnom zákone je toľko, že bude asi jednoduchšie urobiť nový zákon ako novelizovať starý. „Nový zákon by mal zohľadniť medzirezortnú spoluprácu medzi ministerstvom zdravotníctva a ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny,“ vysvetľuje Iveta Ždiľová, podpredsedníčka Komory opatrovateliek Slovenska

Reforma sociálnych služieb

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny pripravuje komplexnú reformu sociálnych služieb. Legislatíva by mala byť prijatá v roku 2025 a do platnosti by mala vstúpiť v januári 2026. Počíta sa s reformou financovania aj so zjednotením posudkového systému sociálnych služieb. Nie je tajomstvom, že príspevok na starostlivosť bude vyplácaný adresne priamo prijímateľom podľa stupňa odkázanosti.

V príspevku bude zahrnutý súčasný príspevok na opatrovanie, čo predstavuje zásadný rozdiel oproti dnešnému systému. Všetko je v príprave, treba už len, aby sa zohľadnili systémové pripomienky a zákon sa následne osvedčil v praxi. Opatrovateľom môže byť podľa sociálneho zákona každá fyzická osoba, ktorá nadobudla vzdelanie na úrovni nižšieho, stredného, vyššieho alebo úplného odborného vzdelania so zameraním na opatrovanie alebo poskytovanie zdravotnej starostlivosti, alebo absolvovala 220 h kurz opatrovania.

Príjem určuje zamestnávateľ podľa toho, či je verejný alebo neverejný poskytovateľ. Stále ide o minimálnu mzdu, ale zamestnávatelia už dokážu poskytnúť viacero benefitov, buď päť dní dovolenky, alebo stravné navyše, masáže alebo rekondičné pobyty. Záleží na zamestnávateľovi.

Neformálni opatrovatelia

Čo sa týka rodičov detí so znevýhodnením, Európska únia ich uznáva ako neformálnych opatrovateľov, ktorí majú nevyčísliteľnú ekonomickú hodnotu práve tým, že poskytujú celodennú starostlivosť svojim deťom a odľahčujú sociálny systém. Nepotrebujú ani 220-hodinový kurz na to, aby sa starali o svoje dieťa. V konečnom dôsledku po rokoch strávených starostlivosťou sa z nich stávajú doslova odborníci na predmetnú starostlivosť.

Týchto ľudí Komora opatrovateliek Slovenska vníma ako vzácny potenciál pre prácu v odborných podporných tímoch, ako peer­poradcov pre rodičov, ktorí sa v podobnej životnej si tuácii nepredvídane ocitnú. Mnohí by mohli za istých okolností pracovať už dnes vo formálnej starostlivosti, alebo pokračovať ako formálni opatrovatelia v domovoch dôchodcov alebo v špecializovaných zariadeniach neskôr. Myslíme si, že tento potenciál vlády doposiaľ prehliadali. Neformálni opatrovatelia vykonávajú starostlivosť ako prácu, lebo popri starostlivosti je ich možnosť zamestnať sa obmedzená.

Majú rovnaké práva na rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom, právo na prácu, právo na oddych a pod., ako tí, ktorí sú za svoju prácu platení. „Zaslúžia si uznanie,“ hovorí Ždiľová. Dnes sa pri neformálnej starostlivosti príspevok na opatrovanie vypláca opatrovateľovi, čiže príbuznému osoby, ak je v piatom alebo šiestom stupni odkázanosti, alebo pri formálnej starostlivosti iba poskytovateľovi. Po novom dostane príspevok na starostlivosť každý žiadateľ, podľa stupňa odkázanosti.

„Tento systém funguje v Česku už niekoľko rokov a vieme, že v sociálnych službách sú Česi značne pred nami. Či pôjde o zvýšenie a o koľko, bude závisieť od inflácie a hodnoty peňazí v roku 2026. Dúfame, že sa prijmú opatrenia, aby opatrovateľky boli motivované v systéme ostať, a prichádzali nové, ktoré dnes poskytujú starostlivosť v zahraničí. Potrebujeme zatraktívniť pomáhajúce povolania, všetky, vrátane zdravotnej, teda ošetrovateľskej starostlivosti. Ošetrovateľská, opatrovateľská a ostatná sociálna starostlivosť sú základným predpokladom dlhodobej starostlivosti. Idú ruka v ruke. Buď si budú oporou navzájom, alebo vinou jednej podlomenej bázy nebude stabilné nič," upozorňuje Ždiľová. 

Tabuľkové platy

Opatrovateľ v zariadení je platený formálny opatrovateľ, odpracuje si svoje zmeny, má nárok na dovolenku, práceneschopnosť, ošetrovanie člena rodiny a na príspevok v nezamestnanosti, kým ten, čo sa stará o príbuzného v domácom prostredí, teda takzvaný neformálny, poberá iba príspevok na opatrovanie, niekedy ani to.

Nemá nárok na dovolenku, práceneschopnosť, ošetrovanie člena rodiny, úrazové poistenie či príspevok v nezamestnanosti. Spoločné majú iba to, že majú nárok na zdravotnú starostlivosť a dôchodok. Tie definície formálny a neformálny sa objavujú v dokumentoch a mali by sa objaviť aj v novom zákone, preto ich používame. „Sú výstižné a stručné,“ dodáva Ždiľová. 

Dnes sú rozdiely v príjmoch aj formálnych opatrovateľov, medzi verejným a neverejným poskytovateľom. Kým verejní sa riadia tabuľkovými platmi pre zamestnancov vo verejnom záujme, neverejní nemajú tabuľky, ale Zákonník práce a mzdy podľa pracovnej zmluvy.

Buď to opatrovateľka prijme, alebo nie. Stále sa však točíme okolo minimálnej mzdy, pričom nám dnes mnohí zorientovaní ľudia dajú za pravdu, že práca opatrovateliek v zariadeniach si zaslúži byť v treťom stupni náročnosti, a teda odrazový plat by mal byť 1,4­ násobok minimálnej mzdy. Rozdiely sú spôsobené aj nerovnakým financovaním verejných a neverejných poskytovateľov zo strany štátu a samospráv. To by v novej legislatíve mohlo byť zjednotené. Bude to systémové riešenie, ktoré navrhli poskytovatelia a vláda si konečne dala povedať.

https://hnonline.sk/prakticke-hn/poradenstvo/96136368-pri-opatrovani-sa-insipirujme-ceskom-v-socialnych-sluzbach-su-znacne-pred-nami-tvrdi-komora-opatrovateliek