Otázka:

Prosim o informáciu, či je niekde v zákone stanovené, že opatrovateľku k ležiacemu infekčnému občanovi (klebsiella a clostridia) nie je možné zabezpečit."
Pravdepodobne nastane situácia, že bude po preliečení antibiotikami stav stabilizovaný, ale občan bude stále nositeľom týchto baktérii, nakoľko recidíva už prvykrát nastala...

Naša odpoveď:

Zákon o Sociálnych službách (448/2008 Z. z. v znení neskorších predpisov v  § 41 ods.3 písm. d hovorí, že opatrovateľskú službu nemožno poskytovať osobe ktorej je nariadená karanténa pre podozrenie z nákazy prenosnou chorobou a pri ochorení touto nákazou.

Vzhľadom na uvedené Vám odporúčame obrátiť sa na ošetrujúceho lekára dotknutej osoby a požiadať ho o vydanie stanoviska/potvrdenia, že pri vyššie uvedenom lekárskom náleze baktérii vzniká/nevzniká karanténna povinnosť pre takto chorú osobu.

V prípade, ak budete disponovať pozitívnym vyjadrením ošetrujúceho lekára, nie je možné poskytovať tejto osobe opatrovateľskú službu a teda, áno, opatrovateľka môže odmietnuť výkon práce.

Ak bude výsledok potvrdenia negatívny (nie je potrebná karanténa v latentnom a aj aktívnom priebehu infekcie) je, ak má osoba opatrovateľskú starostlivosť priznanú, povinná poskytnúť služby ak sa týmto potvrdením preukážete zamestnávateľovi opatrovateľky.