MALA SOM MOŽNOSŤ ZÚČASTNIŤ SA KONFERENCIE AKTÍVNE STARNUTIE A MEDZIGENERAČNÁ SPOLUPRÁCA KTORÁ SA UKUTOČNILA POD ZÁŠTIOU PREZIDENTKY SLOVENSKEJ REPUBLIKY.

Po úvodných slovách moderátorky konferencie p. Matulovej Osvaldovej a príhovore starostky mestskej časti BA staré mesto p. Aufrichtovej nasledoval prvý vstup p. Gyárfašovej - poradkyne prezidentky pre soc. témy.

Hovorila o aktivitách p. prezidentky i jej posledných návštevách v rôznych krajoch SR, ZSS, chránených dieľnach, i celkovej situácii v soc. službách. V osobnom rozhovore s p. Gyárfašovou sme hovorili o niektorých problémoch a nutnosti na ne nielen poukázať, ale ich aj urgentne riešiť a dohodli sme sa na stretnutí.

P. Bútorová - sociologička hovorila o rôznych výskumoch, štatistikách, posunoch vo vnímaní ľudí, i posunoch v spoločnosti. O tom, ako sa vnímame, ako vnímame seniorov , ako oni vnímajú nás. Keď budú mať na stránke uverejnené grafy a prezentácie k týmto prednáškam, zverejním ich, lebo niektoré sú naozaj hodné zamyslenia.

P. Šiková -riaditeľka odboru soc. vecí Bratislavského samosprávneho kraja hovorila o prioritách starostlivosti o seniorov v BA kraji. Keďže tu žijem, tak mám celkom prehľad o zariadeniach, podporených projektoch i aktivitách ktoré realizujú. A naozaj ich nie je málo....

P. Tomešová z Magistrátu-oddelenia podpory pre seniorov hovorila o systéme podpory aktivít, osamelosti, vylúčenia seniorov zo života a z toho plynúcej predčasnej odkázanosti seniorov. Magistrát spolupracuje na niektorých projektoch aj s oz Mosty pomoci a našim členom Jaroslavom Servátkom.

P. Michalský z Banskobystrického sam. kraja hovoril o projekte integrovaných soc. službách pre seniorov-teda o pilotnom projekte o ktorom ste už určite počuli. Menšie obce ktoré majú nedostatok fin. prostriedkov na financovanie opatrovateľskej služby sa spojili do väčšieho celku, a tým sa im podarilo tieto služby zabezpečiť a prefinancovať. Je to vlastne zhmotnená aj naša idea komunitných služieb pre seniorov, ktorá v zahraničí veľmi dobre funguje. A projekt potvrdzuje to, že keď sa chce, všetko sa dá....! Začínali s 11 opatrovateľkami a dnes ich majú 23. Začínali s platom pre op. 646€, kde nevedeli nájsť opatrovateľky, takže museli zvýšiť mzdu na 800€! Aj to nie je úplne ideálne, ale lepšie ako minimálna mzda. Dostali sme pozvanie na konferenciu na budúci rok, ktorá bude práve k téme tohto projektu.

P. Kišša výkonný riaditeľ nadácie Pontis hovoril a pozícii seniorov v pracovnom procese, a aktivitách nadácie a mnohých projektoch, ktoré táto nadácia realizuje v prospech seniorov.

P. Kalafut Lendacká -hovorkyňa poštovej banky hovorila o aktivitách ktoré sa táto banka snaží riešiť v prospech seniorských klientov nielen tejto banky, ale celkovo seniorov. O všetkých možných podvodoch na senioroch, ktorými sú obeťami len pre to, že vyrástli v spoločnosti, kde si ľudia dôverovali, poznali sa, pomáhali si a hlavne dôverovali ľuďom. Poštová banka vytvorila rôzne upzornenia, podkasty ale i stránku: https://www.postovabanka.sk/nenaletme

P. Chovancová - koordinátorka CSR Henkel Slovensko hovorila o podporných aktivitách pre seniorov ktorá táto spoločnosť realizuje, a naozaj je ich veľa....

Konferenciu uzavrel p. Nemeček - člen rady vlády pre práva seniorov, oz Bagar. Hovoril o predchádzajúcich ročníkoch Senior Friendly, o Covidovom čase ktorý obmedzil všetky aktivity na dlhý čas, o plánovaných aktivitách a tiež o zajtrajšom dni. Pripájam info a pozvanie:

15.10.2022

- Deň Senior Friendly 50+ (prezentácia produktov a služieb pre seniorov, workshopy, prednášky, besedy)

vstup voľný.

Novinkou je udeľovanie Ceny Eduarda Kukana.

Je určená pre inšpiratívne seniorské osobnosti.

Pán Eduard Kukan bol uznávaný politik a diplomat.

Jeho život je pozoruhodným symbolom aktivity aj vo vyššom veku.

Miesto Zichyho palác, Ventúrska 9 BA

--

Napísala Dana Grafiková 14.10.2022