Som veľmi rada, že na konferencii AOPP 24.11.22 som mala možnosť opäť rozprávať s pani Žitňanskou, s ktoru už dlhšie spolupracujeme a tlmočíme jej problémy opatrovateliek, nielen formálnych ale aj neformálnych.

Nie je to samozrejme len o platoch, je toho všetkého neriešeného na hodiny rozprávania. Ale tú podstatu p. Žitňanská z našej komunikácie pozná a nesmierne ma teší, že posledné dni prešli niektoré jej návrhy zákonov.

Je to pre mňa až zázrak, že v systéme kde sa roky nič nedá - sa zrazu niečo podarí v prospech ľudí.

Ja by som si dovolila napísať, že stabilizačný príspevok nie je potrebný. Je potrebné skokovo o niekoľko stoeuro navýšiť nízke mzdy - to stabilizuje pracovníkov!

Podpísať stabilizačný príspevok, aby som si navýšil mzdu a potom, keď z nejakého dôvodu chcem alebo musím zmeniť prácu ale budem musieť naďalej pracovať s nechuťou, alebo z dôvodu že nemôžem odísť lebo neviem vrátiť zvyšok stabilizačného príspevku hrozí ďaľšími problémami. 

--

P. Jana Žitňanská napísala:

Stabilizačný príspevok a vyššie platy pre zamestnancov zariadení sociálnych služieb!

Po stabilizácii našich nemocníc je potrebné zastabilizovať aj situáciu v zariadeniach sociálnych služieb. Je nemysliteľné, aby opatrovateľky či ďalší zamestnanci tam vykonávali tak namáhavú prácu a dostávali 650 Eur! Upozorňujem na to už dlhodobo, konečne sa ale podarilo predsvedčiť aj kolegov, aby sme do toho išli. Dnes som hovorila s premiérom, ministrom práce, ministrom financií a za podpory aj kolegyne Lucie Drábikovej sme dohodli postupné kroky. Verím, že ich v priebehu pár dní budeme môcť odprezentovať verejne, lebo hoci si vážim prácu smetiarov, je absurdné, že zarábajú viac ako mnohé opatrovateľky.

 

1.12.2022 

Text: Dana Grafiková