17-18.4. 2023 sa v Banskej Bystrici konala XX. Celoštátna odborná konferencia Slovenskej komory medicínsko - technických pracovníkov na ktorej som sa ako zdr. pracovník zúčastnila.

S kolegom Braňom Kovalom sme využili obednú prestávku medzi prednáškami a navštívili sme zariadenie KOMUCE – Komunitné multifunkčné centrum na Krivánskej ulici 16-20, 22-26, v Banskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta.

Vedúca zariadenia pani PhDr. Kornélia Balogová nám venovala svoj čas, ochotne odpovedala na naše zvedavé otázky, previedla nás zariadením.

Keďže zariadenie je špecifické rozlohou, je rozdelené na 2 celky/vchody.

Na otázku o problémoch s počtom opatrovateliek sme zažili prekvapenie, pretože pani vedúca nám povedla že opatrovateliek má dosť! Mysleli sme, že žartuje, ale nežartovala. Ukázala nám plány služieb pre 30! opatrovateliek -pre jeden vchod 15.

V zariadení je -ak si dobre pamätám okolo 90 klientov.

Druhé prekvapenie bolo, že tam pracujú aj 4 soc. pracovníci, nielen dopoludnia, ale aj popoludní, takže klienti majú aktivity celý deň.

Potešilo ma, že v ZOS (zariadenie opatrovateľskej služby) poskytujú aj odľahčovaciu službu, a dokonca sú v meste ešte ďalšie 2 zariadenia, ktoré tiež túto službu zabezpečujú. Zo skúsenosti vieme, že mnohé obce a mestá ju neposkytujú, hoci im to zo zákona vyplýva.

Krátky rozhovor so spokojnými klientmi bola už iba čerešnička na torte.

Bolo príjemné počuť, že niekde to funguje a aj ľudia sú spokojní.

Ďakujeme našej kolegyni Monike za sprostredkovanie stretnutia a pani vedúcej Balogovej za ochotu venovať nám čas.

Napísala D. Grafiková 20.4.23