30.3.2022  sa bude hlasovať o novele zákona 448/2008, ktorá chce na tri etapy radikálne zvýšiť platy opatrovateliek v SR.

Predkladateľmi sú poslanci strany Hlas-SD.

OZ KOS je apolitické združenie a podporíme každý rozumný návrh, ktorý prispeje k dlhodobému zlepšeniu situácie v soc. službách a stabilizuje zle zaplatený personál.

Verím, že všetci poslanci zahlasujú a podporia zvýšenie platov opatrovateliek, že zahlasujú v prospech nás všetkých - opatrovateliek, sestier, poskytovateľov, klientov!

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Stanovisko predstaviteľov Komory opatrovateliek Slovenska

k Návrhu poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon)

Na základe žiadosti poslancov a informácií z dôvodovej správy k predmetnému návrhu vyjadrujeme naše stanovisko následovne:

V súčasnosti je výška príspevku na poskytovanie soc.služby v zariadení fixne stanovená prílohou k Nariadeniu vlády SR č. 246/2021, čo v stabilnom a predvídateľnom období môže byť vhodným riešením. Avšak to už minimálne 2 roky to neplatí. Náklady na život, prevádzku zariadenia a cenový vývoj produktov a služieb pre spotrebiteľa na SR je citeľný a zjavný, s prognózou rastúcej inflácie v nasledujúcom období. Fixné sumy príspevkov neumožňujú plánovanie rozvoja, naopak môžu viesť ku rapídnemu prepadu medzi príijmami a nákladmi poskytovateľa soc.sl. a spôsobiť jeho neschopnosť vyplatiť mzdy zamestnancom,a udržať kontinuitu a kvalitu starostlivosti o klientov. Ohrozí to chod, existenciu zariadenia, aj život prijímateľov služieb.

Je potrebná nie len stabilizácia, ale aj urýchlené doplnenie kvalifikovaného personálu do sociálnych služieb.

Ako Komora opatrovateliek Slovenska chceme podporiť tento návrh aj kvôli našim členom/nkám, ktorí túto psychicky aj fyzicky náročnú prácu vykonávajú.

Vláda SR ponúka jednorazové odmeny, a krátkodobé riešenia. Jednorazová odmena pracovníkov sociálnych služieb v súvislosti s mimoriadnym pracovným výkonom počas pandémie C-19 z pohľadu Komory opatrovateliek SR, nebola ani systematickým ani spravodlivým riešením. Nedostali sa k nej pracovníci, ktorí zmenili miesto výkonu práce a poskytovateľa soc.služieb, alebo pracovníci na dohodu, ktorí v tom čase nemohli vykonávať inú prácu a boli odkázaní na príjem obmedzený zákonom.

Z hľadiska platov v SR, žiaľ musíme konštatovať, že aj napriek spoločenskej situácii Slováci stále nachádzajú veľa lepšie platených pracovných pozícií v zahraničí.

Aj z tohto dôvodu vítame modifikáciu existujúceho mechanizmu určovania výšky príspevku pri poskytovaní sociálnych služieb, ktorý slúži na vyplácanie miezd v soc.službách, a nastavenie spravodlivejšieho mechanizmu, ktorý bude zároveň motivačným faktorom, a pomôže k zníženiu fluktuácie zamestnancov a stabilite v sociálnom sektore.

Potrebujeme získať pre túto prácu aj mladšie ročníky, s perspektivou profesionálneho rastu, rovnako ako osloviť osoby v produktívnom veku, ktoré majú osobnostné predpoklady pre prácu opatrovateľov/liek a sociálnych pracovníkov.

Žiaľ, opatrovatelia sú mnoho krát zaradení do 1. stupňa náročnosti práce, napriek evidentnému nároku na zaradenie do 2. alebo až 3. stupňa – predovšetkým z dôvodu dosiahnutého vzdelania a dĺžky praxe.

KOS dlhodobo zastáva stanovisko, že z hľadiska pozitívneho vývoja v tejto sociálmej oblasti je potrebné upraviť metodiku financovania soc.služby aj ohodnotenie zamestnancov, ale bezpochyby je potrebná aj zmena kľúča normatívu odborného personálu pri lôžku, ktorá by mala vychádzať zo stupňa odkázanosti prijímateľov soc. služieb. Jedným z aspektov zvyšovania kvality je aj vzdelávanie opatrovateľov, ideálne v pôvodných odboroch – Sanitár-opatrovateľ.

KOS je nestranná organizácia a podporíme každý rozumný návrh, ktorý prispeje k dlhodobému zlepšeniu a stabilite situácie v sociálnych službách. Táto situácia sa týka každého z nás.

Dobré veci sa rodia ťažko.

S úctou a pozdravom

Kolektív predsedníctva Komory Opatrovateliek Slovenska

Dana Grafiková – predsedníčka KOS

Mgr. Iveta Ždiľová – podpredsedníčka KOS

Aneta Strýčková – koordinátorka zahraničie

Jaroslav Servátka – odborný radca

---------------------------------------------------------------------------------------

Stanovisko APSS v SR k iniciatíve poslancov NR SR za stranu HLAS, sociálna demokracia uzákoniť zvyšovanie príspevku na mzdy opatrovateliek a sestier v sociálnych službách.

PODPORA NOVELY K ZÝŠENIU PLATOV OPATROVATELIEK

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR, spolu s Komorou opatrovateliek Slovenska a Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek iniciovala pred časom výzvu vláde SR na riešenie krízovej situácie v sociálnych službách, pričom jednou z požiadaviek bolo zvýšenie platov opatrovateliek a sestier v sociálnych službách zvýšením príspevku MPSVR SR na zabezpečenie sociálnej služby (nad rámec zvyšovania príspevku na základe zvyšovania minimálnej mzdy) o 30% každý rok od roku 2022 až do roku 2025. Žiadali sme k predmetnej veci stretnutie s premiérom SR, ale napriek mnohý urgenciám sa premiér touto otázkou nezaoberal a zástupcov našich organizácií neprijal. Mrzí nás to, pretože strany súčasnej vládnej koalície mali zvyšovanie platov opatrovateliek vo svojich volebných programoch a táto vláda to spomína aj vo svojom programovom vyhlásení.

Preto vítame a oceňujeme, že si nutnosť zákonného a radikálnejšieho zvýšenia platov opatrovateliek a sestier v sociálnych službách uvedomuje najsilnejšia opozičná politická strana HLAS sociálna demokracia a na rozdiel od vlády SR, urobila aj konkrétny krok: jej poslanci navrhujú novelu Zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon), ktorou chcú zvyšovanie príspevku MPSVR SR, ktorý je prioritne určený na platy zamestnancov v sociálnych službách, zakotviť priamo do predmetného zákona. Doteraz bolo navyšovanie, odvodzované od zvyšovania minimálnej mzdy, riešené len nariadením vlády SR a nijako nerátalo s vyšším zvyšovaním než je koeficient k zvyšovaniu minimálnej mzdy. Preto toto pôvodné riešenie cez nariadenie vlády nijako reálne nezvýšilo mzdu personálu v sociálnych službách - iba ju dorovnávalo do zvyšovania inflácie a cien tovarov a teda nijako toto pôvodné zvyšovanie nezmenilo slovenský trh práce. Neinšpirovalo to 24 000 slovenských opatrovateliek a opatrovateľov k návratu zo zahraničia a ani to nijako nemotivovalo mladých ľudí na Slovensku vybrať si toto povolanie.

Poslancov NR SR zo strany HLAS sociálna demokracia správne uvádzajú v dôvodovej správe k novele Zákona 448/2008 o sociálnych službách, že:

„V súčasnosti je výška príspevku na poskytovanie soc. služby v zariadení fixne stanovená prílohou k Nariadeniu vlády SR č. 246/2021, čo v stabilnom a predvídateľnom môže byť vhodným riešením. Avšak to už minimálne 2 roky to neplatí. Náklady na život, prevádzku zariadenia a cenový vývoj produktov a služieb pre spotrebiteľa na SR je citeľný a zjavný, s prognózou rastúcej inflácie v nasledujúcom období. Fixné sumy príspevkov neumožňujú plánovanie rozvoja, naopak môžu viesť ku rapídnemu prepadu medzi príijmami a nákladmi poskytovateľa soc.sl. a spôsobiť jeho neschopnosť vyplatiť mzdy zamestnancom a udržať kontinuitu a kvalitu starostlivosti o klientov. Ohrozí to chod, existenciu zariadenia, aj život prijímateľov služieb.“

APSS v SR si uvedomuje, že súčasná vláda SR čelí od svojho vzniku krízam, ktoré tu doteraz nemuseli riešiť žiadne iné slovenské vlády a to je pandémia ochorenia Covid – 19 a súčasná kríza spojená s inváziou Ruska na Ukrajinu a utečenecký tlak na SR. Práve preto, že poskytovatelia sociálnych služieb a ich zamestnanci boli a sú pre vládu aj v týchto dvoch silných krízach oporou, potrebujú pomoc na doplnenie kvalifikovaného personálu a na jeho stabilizáciu. Počas pandémie sme boli a stále sme v prvej línii a aj vďaka zodpovednosti nášho personálu sa v SR nestávalo to, čo v iných Európskych krajinách – neopúšťali sme našich klientov, prijímateľov sociálnych služieb a dnes aj poskytovatelia sociálnych služieb prijímajú na svoje voľné lôžka hendikepovaných odídencov pred vojnou z Ukrajiny. Áno, máme možnosť dať ženám z Ukrajiny, ktoré získali dočasné útočisko v SR prácu v sociálnych službách, ale toto riešenie je aj pre nich aj pre poskytovateľov sociálnych služieb len „dočasné“. Tak ako inštitút odídenca. Podľa rozhodnutia vlády SR platí nateraz najviac do konca roka 2022 a ak sa situácia na Ukrajine upokojí (v čo všetci dúfame), ukrajinské ženy sa so svojimi deťmi vrátia domov. Využime tento čas na systematické riešenie nedostatku a fluktuácie pracovnej sily v slovenských sociálnych službách podporou návrhu novely Zákona 448/2008, ktorú predkladajú poslanci Hlasu.

Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb v SR je apolitickou organizáciou, ale podporíme vždy všetko, čo pomáha sociálnym službám, bez ohľadu na to, kto toto zlepšenie navrhuje. Vyzývame k podpore tejto novely všetkých poslancov NR SR, vrátane tých z vládnej koalície. Podporíte tak vlastné predvolebné sľuby a programové vyhlásenie svojej vlády. Ale najmä zastabilizujete personál sociálnych služieb do budúcnosti, ktorá hovorí jasnou matematikou: zatiaľ čo počty opatrovateliek na Slovensku klesajú – počet ľudí, ktorí sú odkázaní na odbornú starostlivosť či už doma, alebo v zariadeniach sociálnych služieb, bude len rásť. A to rapídne. Podpora zákonom garantovaného zvýšenia miezd opatrovateliek a sestier by nemala mať politické tričko.

Zahlasovanie za túto novelu očakávame od všetkých poslancov NR SR bez ohľadu na politickú príslušnosť. Máte šancu ukázať, že sa viete zjednotiť pre dobrú vec. Slovenské opatrovateľky a sestry si to zaslúžia a zaslúžia si to aj odkázaní občania SR, o ktorých sa s láskou starajú.

Ďakujeme poslancom strany HLAS za návrh tejto novely a všetkým poslancom NR SR za podporu tejto dôležitej a nutnej novely.

Anna Ghannamová, predsedníčka APSS v SR

Božena Bušová, podpredsedníčka APSS v SR

a členovia predsedníctva APSS v SR

Bratislava 16.3. 2022