27.3.-30.3.2023

Po dlhých 3 rokoch som konečne mala možnosť čerpať si dlhšiu dovolenku.

Využila som to opäť pracovne a zavítala na Východné Slovensko do Bardejova a Prešova, kde som navštívila aktívnu koordinátorsku trojicu, Prešov-Ivetu Ždiľovú, Evu Hokszovú a Košice-Janu Borzovú.

Navštívila som niekoľko sociálnych zariadení, zúčastnila sa školenia Interreg Europe 2021-2027, uskutočnili sme 2 online rozhovory s opatrovateľkami ktoré žiadali informácie a pomoc, a stihla som vyjadriť podporu pani prezidentke svojou prítomnosťou pred Mestským úradom v Bardejove, keď prišla tiež na návštevu. 

1.

S Ivkou Ždiľovou sme navštívili Centrum sociálnych služieb Wolkerova 11 Bardejov a pani riaditeľku Ing. Annu Göblovú

Šéfuje niekoľkým zariadeniam-Centrum sociálnych služieb, Denné centrum Dlhá lúka, Denný stacionár a Senior centrum, Nocľaháreň a útulok, Zariadenie pre seniorov, Denné centrum Bardejovská Nová Ves, Denné centrum Mihaľov. Množstvo zariadení-množstvo problémov, nedostatok financií, nedostatok personálu, vzdelávanie a množstvo súvisiacich tém o ktorých by sa dalo rozprávať a písať naozaj dlho, ale mali sme k dispozícii iba obmedzený čas, vzhľadom na ďalšie termíny.

http://www.cssbardejov.sk/.../kontakty-centrum-socialnych...

2.

Návšteva v ICHTHYS n.o. Bardejovské kúpele 1A bola pre mňa milým prekvapením.

Menšie zariadenie rodinného typu, ktoré riaditeľ Ing. Jozef Ribovič postavil vlastnými rukami, a prevádzku pomáhajú zabezpečovať ďalší rod. príslušníci.

Snažia sa pre seniorov vytvoriť rodinnú atmosféru a dopriať im dôstojnú starobu v krásnom kúpeľnom prostredí s láskavým prístupom. Naozaj tam bolo nielen vidieť, ale aj cítiť srdečnosť a dobré vzťahy medzi klientmi a personálom. Myslím že to môže potvrdiť aj teta našej podpredsedníčky Ivetky, ktorá v zariadení žije, je tam spokojná a podľa jej slov aj štastná.

Samozrejme že aj oni narážajú na mnohé systémové chyby, ale klienti, ani opatrovateľky by nemenili zariadenie....

https://www.seniorbk.sk/

3.

Na návštevu Sociálneho domu ANTIC n.o., Bardejov Pod Papierňou 71 sme si s Ivetkou vyhradili dlhší čas.

Stretli sme sa s generálnym riaditeľom Ing. et. Bc. Jaroslavom Živčákom, PhD.,MPH a pani PhDr. Kollárovou PhD.

Nebolo to prvé stretnutie. S pánom riaditeľom sa poznáme od decembra 2019, kedy sme v Anticu mali úplne prvé, ustanovujúce Valné zhromaždenie KOS, ale vtedy som ešte predsedníčka nebola.

V tom čase to bolo naozaj pekné zariadenie, ktoré sa dalo porovnať s tými, aké som videla v Nemecku či v Rakúsku.

Počas Corony využili čas a postavili novú budovu, kde pribudli šatne pre personál, zázemie pre personál i pre administratívu, rokovacia miestnosť.

Rovnako, ako všade, riešia systémové nedostatky, hľadajú kvalifikovaný personál, riešia financovanie a všetko to, čo riešia aj iné zariadenia. Po dlhom rozhovore sme boli pozvaní na prehliadku zariadenia, i rozhovor s opatrovateľkami.

Prekvapilo ma veľa technických "vychytávok" ktoré zlepšujú život klientom a prácu opatrovateľkám a sestrám.

Rehabilitačná miestnosť, kde si sami cvičili alebo sa masírovali v mas. kreslách, signalizačné zariadenie prepojené systémovo s mobilmi, riešenie pitného režimu špeciálnymi fľašami pre klientov, atď.

Pre mňa najväčším prekvapením bola kolegyňa opatrovateľka, ktorá je stále naša členka a pamätala si ma z prvej návštevy. A nebola sama. 

Prečo prekvapenie? Pretože málo opatrovateliek zostáva na pôvodných miestach roky. Práca je naozaj náročná, a nie vždy ju ľudia dokážu vykonávať dlhodobo.

Bez prítomnosti pána riaditeľa sme sa porozprávali o tom, čo ich (opatrovateľky a opatrovateľov) trápi, odpovedali sme na množstvo otázok, vysvetlili sme niektoré skutočnosti.

Cestou za pánom riaditeľom sme zaskočili i za
personál(profesionálna deformácia), a pomohli sme klientke z vozíka do vozíka, napraviť, upraviť, zdvihnúť, položiť. Ževraj nám to dobre išlo a môžeme rovno zostať. No, možno nabudúce.... :-)

Ponáhľali sme sa na rozhovor s redaktorom Bardejovskej televízie, ktorý robil šot z našej návštevy. Keď bude k dispozícii, uverejním.

Ďakujeme veľmi pekne za pozvanie i možnosť pozrieť si zariadenie a rozprávať s kolegyňami a kolegami. Áno, aj mužov majú. :-)

https://www.sdantic.sk/

4.

Keďže máme záujem zapojiť sa do projektov, v stredu 29.3. sme sa zúčastnili - D. Grafiková, I. Ždiľová, E. Hokszová v Regionálnom centre Prešov školenia-Interreg Europe 2021-2027 ktoré organizoval Prešovský samosprávny kraj.

5.

Po skončení školenia sme mali stretnutie s našou koordinátorkou za Košický kraj Janou Borzovou.

6.

Ubytovaná som bola v Poľsko-slovenskom dome, kde sme so skvelým pánom riaditeľom dohodli možnosť prenájmu priestorov pre prípadné naše aktivity, ktoré plánujeme v tomto meste.

Vo štvrtok som mala možnosť pred odchodom zamávať pani prezidentke, ktorá prišla rovnako ako ja navštíviť Bardejov.

Viac sa stihnúť nedalo, možno nabudúce....

Napísala: D. Grafiková

--

I.Ždiľová, Ing. Jozef Ribovič, D. Grafiková

 

--

Zľava-I.Ždiľová, Ing. Anna Göblová, D. Grafiková

---

ANTIC n.o. -PhDr. Kollárová PhD., D.Grafiková, Ing. et. Bc. Jaroslav Živčák, PhD.,MPH,
Mgr. Iveta Ždiľová

---

Iveta Ždiľová, Eva Hokszová, Jana Borzová, Dana Grafiková

---

školenie-Interreg Europe 2021-2027

---

prezidentka v Bardejove 30.3.23

---