Vo štvrtok 18.2.2021 nás prijal na pôde ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny p. minister Krajniak.

Rokovania sa zúčastnili za KOS Dana Grafiková a Jaroslav Servátka. Taktiež pán poslanec Borguľa a asistentka p. poslanca pani Bartová.

Vzhľadom na pracovné povinnosti pána ministra bolo stretnutie krátke, ale o to intenzívnejšie a konštruktívnejšie.

Pripravili sme si 10 bodov, ktoré vnímame ako veľmi dôležité a potrebné čo najskôr riešiť v sociálnej oblasti. Nemali sme časový priestor rozobrať všetky, ale bolo bolo nám priľúbené, že ďaľšie stretnutia a komunikácia budú nasledovať.

Rozdebatovali sme niektoré body a jeden z nich bol aj nespravodlivosť pri odmenách za 1 vlnu. Potešilo nás, že naša požiadavka o prehodnotenie nespravodlivosti vo vyplatených odmenách pre opatrovateľov za 1 vlnu bola p. ministrom komunikovaná ako oprávnená a prisľúbil nám, že urobí všetko pre to, aby sa chyba napravila.

Taktiež nám bola prisľúbená možnosť zúčastniť sa na tvorbe nového zákona o dlhodobej starostlivosti prizvaním do jeho pripomienkového konania.

Pán minister skonštatoval, že si je vedomý mnohých problémov ktoré treba riešiť a tento Covidový čas ukazuje ešte viac, o čom sa síce vedelo aj predtým, ale neriešilo sa - ako napríklad nedostatok pracovníkov a ich teraz už úplné vyčerpanie. Nízke platy, a odchod zo systému aj do zahraničia, a zároveň nezáujem mladších túto prácu vykonávať za momentálnych podmienok....atď, atď.

Ďakujeme, tešíme sa na ďaľšie konštruktívne stretnutia. :-)