V utorok 16.1.2024 sme sa na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny stretli a diskutovali so štátnym tajomníkom Branislavom Ondrušom.

Za KOS sa zúčastnili- Dana Grafiková, Mgr. Iveta Ždiľová, PhDr. Bohumíra Tillingerová.

Stretnutie bolo iniciované našimi tlačovými správami, i poslednou tlač. správou o dopravnej nehode, pri ktorej opäť zahynula opatrovateľka.

Ako vždy, obmedzený časový priestor a tém na rozhovor a riešenia nekonečno...

Boli sme oboznámení s postupom prípravy reformy soc. služieb i financovania, termínoch ktoré je nevyhnutné dodržať aby boli na tento účel uvoľnené peniaze z plánu obnovy.

Sme radi, že aj MPSVR vníma ako výrazný problém neprepojenosť sociálneho a zdravotného systému a z toho vyplývajúce problémy s ktorými sa stretávate aj Vy v praxi.

Ako našu prioritu sme komunikovali požiadavku v súvislosti s tvorbou celkovej reformy soc. služieb vytvoriť právny predpis-definovať profesiu Opatrovateľ v zákone a pomenovať ich kompetencie. Doteraz sa tak nestalo a bez toho sa nepohneme! Sme stratení v systéme, nepatríme nikam, požiadavky sú na nás kladené maximálne, ale nemáme kompetencie na nič. Sme v systéme soc. služieb najdôležitejší, ale sme až niekde úplne na konci aj záujmu, aj systému.

Keďže takmer všetci z vedenia KOS sme pracovali aj v zahraničí, ponúkli sme riešenia ktoré sme zažili ako funkčné, aby pomohli vytvoriť čo najlepší systém bez systémových chýb, a prechod z nemocničnej do následnej dlhodobej starostlivosti či už v zariadení, alebo v domácnosti bol plynulý, bezpečný pre klienta i zamestnanca a predovšetkým dobre a rýchlo zabezpečený. S tým súvisí reforma posudkovej starostlivosti. Aj vzhľadom na demografiu bude tlak na starostlivosť v akejkoľvek forme len stúpať, a už dnes sa nedokážeme postarať o množstvo ľudí, ktorí prepadnú deravým sitom a zostávajú bez príspevkov a pomoci neviditeľní pre systém.

Téma opatrovateliek pracujúcich v zahraničí a špeciálne v Rakúsku skončila dohodou, že si nájdeme termín v najbližšom čase, a porozprávame sa o možnostiach, ako vrátiť aspoň časť opatrovateliek zo zahraničia domov kde chýbajú. Áno, vieme-bez navýšnia financií to nepôjde.....

Srdečne ďakujeme za pozvanie i konštruktívnu debatu.

D. Grafiková