Tešila sa domov na milovanú rodinu, no dopravná nehoda všetko zmenila. Vo štvrtok (21.12.) v noci na ceste pri Zvolene sa zrazil rumunský kamión s dodávkou, v ktorej sedela skupina opatrovateliek. Jedna z nich, 56-ročná Iveta, zrážku, žiaľ, neprežila.

K hroznej nehode, pri ktorej sa zrazil rumunský kamión a dodávka, malo dôjsť skoro ráno na hlavnom ťahu len kúsok od Zvolena v smere na Detvu. V dodávke v tom čase sedela skupinka opatrovateliek z Rakúska, ktoré sa vracali domov na Vianoce. Bočný náraz do kamióna žiaľ jedna zo žien, ktorá sedela pri okne, neprežila. Druhú previezli s ťažkými zraneniami do banskobystrickej nemocnice. Ostatné ošetrili vo zvolenskej nemocnici s ľahšími zraneniami.

"Vracala som sa z práce z Rakúska, kde pracujem ako opatrovateľka. Ja som sa prebrala len vtedy, keď som videla, že sa rútime na kamión, a že šofér kričí a videla som lietať črepiny a som si zakryla oči a myslela si, že už je po mne," povedala pre TV JOJ jedna z opatrovateliek.

K tragédii sa vyjadril aj primátor mesta Poltár Peter Sitor. "Dnes je čierny deň pre Poltár a obzvlášť pre rodinu, ktorej vyjadrujem hlbokú úprimnú sústrasť. Ostatným zraneným posielame veľa pozitívnej energie," napísal na svojej stránke na sociálnej sieti.

Ako uviedla polícia, k nehode došlo krátko po 2:00 hod. na ceste 1/16. “37-ročný vodič dodávky jazdil po ceste I/16 v smere od Zvolena do Detvy, pričom pravdepodobne vplyvom mikrospánku prešiel s vozidlom do protismernej časti vozovky, kde sa bočne zrazil s oproti idúcim kamiónom. V dodávke boli okrem vodiča aj spolujazdkyne, pričom jedna z nich. 56-ročná žena utrpela zranenia, ktorým na mieste podľahla. Ďalšia, 57-ročná žena tiež z Poltára, bola z ťažkými zraneniami prevezená do nemocnice,” potvrdila banskobystrická krajská polícia.

Na miesto nehody bol privolaný aj znalec z odboru cestnej dopravy. Polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie a dopravná nehoda je v štádiu vyšetrovania.

Mnohí ľudia sa pýtajú - dokedy sa budú stávať takéto tragédie len kvôli tomu, že majú opatrovateľky u nás zlé pracovné podmienky a musia preto cestovať do zahraničia? Už pred niekoľkými rokmi, keď došlo k podobnej tragédii, pri ktorej zomrelo šesť opatrovateliek, sa na Slovensku rozbehla búrlivá diskusia na túto tému. 

Komora opatrovateliek Slovenska(KOS) dlhodobo upozorňuje na to, že opatrovateľky majú dlhodobo najnižšie mzdy v rámci hospodárstva a pritom ich každodenné fyzické a psychické nasadenie robí túto prácu jednou z najťažších, ale aj najprínosnejších pre spoločnosť. A preto cestujú radšej za hranice.

„Keď hovoríme, že máme problém s personálom v zdravotníctve, tak v sociálnych službách je to ešte podstatne horšie. Máme akútny nedostatok a vyhorenie opatrovateliek. Opatrovateľky v terénnej službe pracujú za minimálnu mzdu, niekedy aj celý svoj život,“ povedala pred rokom predsedníčka KOS Dana Grafiková.KOS podľa nej dlhodobo požaduje zvýšiť opatrovateľkám platy.

No a aká je situácia na Slovensku dnes? Podľa jej slov sa zatiaľ nezmenilo nič. Došlo síce k nejakému navýšeniu, ktoré sa týkalo verejných poskytovateľov, nie neverejných. Pri tejto práci zarábajú ženy od minimálnej mzdy, čo je v tomto roku približne 700 eur v hrubom.

“Možno je situácia ešte horšia ako predtým, pretože ľudia už odmietajú vykonávať túto prácu. Nielen z finančného hľadiska, lebo za tú drinu je to neskutočne málo peňazí, ale aj kvôli statusu - keď poviete, že ste opatrovateľka, pozerajú na vás inak. Tých dôvodov je viac, no snažím sa byť optimista, že príde zmena. Máme novú vládu a programové vyhlásenie, pripravuje sa reforma sociálnych služieb a financovania. Pokiaľ by sa reforma urobila dobre a nalialo by sa veľa peňazí, verila by som v optimistickejšie konce,” povedala nám Dana Grafiková.

Aby sa niečo zmenilo, v prvom rade by sa musel úplne zmeniť systém v sociálnej oblasti a financovanie - najmä razantne navýšiť platy opatrovateliek, a tým pádom zároveň aj doplniť stavy, ktoré sú momentálne extrémne poddimenzované. “Keďže ich je málo, točia sa stále dokola - veľmi rýchlo vyhoria, unavia sa, odchádzajú, hľadajú si inú prácu a idú do zahraničia. Je rozdiel starať sa v nejakom zariadení o 30 klientov alebo o jedného v domácnosti. A druhá vec, v “hladových dolinách”, kde nie je veľmi na výber, pracujú aj tam, kde by možno inak nepracovali,” poznamenáva Grafiková.

Vždy však bude existovať určité množstvo ľudí, ktorí bude chcieť odísť do zahraničia, najmä tí mladší. “U nás už žiaľ nemá veľmi kto robiť, chýba jedna celá generácia opatrovateliek a rovnako aj zdravotných sestier v sociálnych službách,” doplnila.

K podobnej tragédii, avšak s omnoho hrozivejšími následkami, došlo aj v októbri v roku 2017 medzi Hornými Vestenicami a Nitrianskymi Sučanmi. Rovnako, ako aj v tomto prípade, sa vtedy zrazil kamión s dodávkou, v ktorej sedelo šesť žien - opatrovateliek. Tie sa práve vracali z Rakúska. Pri nehode však vtedy, žiaľ, zahynuli všetky ženy a nehodu neprežil ani vodič vozidla.